Počet položek: 0 0,- Kč

Jak spočítat výkon krbové vložky

Výkon do vzduchu je výkon, který krbová vložka předává sklem do prostoru. Jde o sálavé teplo. Výkon do vody je výkon, který je předáván do vody, která ohřívá radiátory a může i ohřívat vodu v bojleru.

 

Nekupujte krbovou vložku s vyšším výkonem do vody než máte mít. U krbů platí, že o jednu kW méně je lépe než o jednu kW více. Krb funguje jinak než plynový kotel – ten nahřívá radiátory jen, když se sepne termostat. Kdežto krb ohřívá vodu a pouští do radiátorů neustále. Radiátory jsou stále teplé. Pokud by byla krbová vložka silnější než je nutné, krb by jste dusili a tím by zbytečně dehtoval a špinil sklo.

Variantou kam s přebytečnou teplou vodou, tzn. pokud je výkon do vody vyšší než nutně potřebujeme, je možnost využití akumulační nádrže. Ta přebytečnou teplou vodu ukládá do zásobníku a do radiátorů ji pouští až když je krbová vložka vyhaslá. Topíte tedy i přes noc nebo přes den, kdy jste v práci.

 

Výkon by měl stanovit topenář, který vám bude instalovat krbovou vložku do systému radiátorů. Bere v potaz jestli máte radiátory plechové nebo litinové ( v nich je daleko více vody nutné pro ohřev ), jestli máte zpátečku, jestli se jedná o starší dům nebo nový, zaizolovaný.  Obecně se počítá podle plochy bytu ( 22kW vytopí byt o ploše asi 220 m2). Nebo podle odběratelů tepla ( kW ) radiátorů. Vzhledem k tomu, že teplovodní krbová vložka je vlastně ,,kotel,, nechte prosím správný výpočet na topenáři, který bude váš krb napojovat a který viděl váš systém radiátorů. 

Jak spočítat výkon krbové vložky - 340375 -

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací